3-stav parkett har hele tre staver i toppsjiktet, altså den delen som du går på samt kan se. Disse tre stavene dekker hele bredden i et plankebord og de har gjerne en bredde på mellom 40-80 mm og en lengde på rundt 100 mm. Denne typen parkett får gjerne et mer levende utseende enn parkett med 1-stav, da alle de små stavene kommer med sitt eget spill og fargesjattering.

Vedlikehold av parkett

Har du lagt en vakker parkett må den også vedlikeholdes, spesielt om den er oljet eller hvitoljet. Du kan pleie gulvet med hardvoksolje, som gir en svært god beskyttelse mot flekker. Dette er fordi den legger seg som et filter over parkettens overflate og beskytter slik treverket mot smuss og skitt. Du kan også bruke noe som kalles pleieolje, da må du gå over gulvet en gang hvert eneste år. Velger du hardvoksolje, trenger du ikke gjøre jobben oftere enn hvert sjette år.

Denne typen voks kan brukes på parkett som er ubehandlet, oljet eller hvitoljet. Produktet er helt naturlig og inneholder bare naturlig olje og voks.

Slik gjør du det

Får du går i gang må temperaturen inne ligge et sted mellom 18-23 grader. I tillegg må gulvet være rent og tørt. Du påfører voksen enkelt med en malerull med korte hår. Voksen skal påføres i tynne og jevne lag i samme lengderetning som treverket i gulvet. La voksen få tid til å trekke inn i treet, tar rundt 20 minutter, før du polerer med en poleringspad til området fremstår som mettet.

Det er viktig at du påfører jevne lag. Dersom voksen hoper seg opp, vil parketten til slutt se skjoldete ut. I et normalt inneklima vil det ta mellom åtte og ti timer før voksen er tørr. Er det lavere eller høyere temperatur enn 23 grader samt over eller under 50 % luftfuktighet, vil denne tiden endre seg. Gulvet kan brukes allerede dagen etter, men det er først etter tre dager at gulvet er herdet og kan brukes som normalt.

Vanlig rengjøring

De fleste parkettgulv er enten lakket eller oljet og derfor skal de rengjøres med tørre metoder, for eksempel støvsuging og tørrmopping.

Du skal bruke lite vann på både parkett og tre. Et parkett er nemlig aldri helt tett og vasker du med mye vann kan dette trekke ned i skjøtene og forårsake skader. Vask med en godt oppvridd klut, slik at det ikke blir liggende vann igjen på gulvet.

Dersom gulvet ditt er oljet eller mattlakkert, anbefales det ikke at du bruker grønnsåpe i vaskevannet. Dette kan nemlig tørke ut gulvet og gi det flekker, da grønnsåpe blant annet inneholder fettsyrer. Grønnsåpen kan også gi skjolder eller øke risikoen for at det oppstår sprekker i treverket. Det anbefales derfor at du bruker såpe med lav ph-verdi og vasker med så lite vann som mulig.

Det finnes mange naturprodukter å velge mellom, som ikke er skadelige for gulvet ditt. Sørger du for å følge disse anbefalingene, sikrer du deg et vakkert gulv i mange tiår fremover.