Du tror kanskje ikke det er sant, men selvfølgelig kan du bygge en trapp helt selv! Ikke bare lar det seg gjøre, men du sparer også en liten formue når du gjør det hele på egenhånd. Her skal vi forklare deg hvordan du skal gå frem.

Det som er fint med å lage en trapp selv, er på den ene siden at den blir like flott som om du bruker ferdige sett fra de ulike trappeprodusentene. Det andre er at du sparer plass til vanskelig og plasskrevende montering. Når du har kjøpt et byggesett til en rettløpstrapp, så skal den settes sammen før du monterer den. Du skal også få alle trinnene til å treffe riktig på utfresningene på begge sider, og det er sjeldent helt enkelt. Bygger du trappen selv, kan du droppe dette.

Slik går du frem

Du starter aller først med å skjære ut trinnene. Disse skjærer du ut av eikeplater, for eksempel kjøkkenbenk, som er 38 mm tykke. Stusstrinn og sideplater kan du skjære ut av en MDF-plate på 10 mm.

Du starter med å montere vangene, som skal være mellom gulvet og taket. Deretter setter du på sideplater og legger trinn. Gjenta dette til du har fått den lengden og det antall trappetrinn du ønsker deg. Når dette er ferdig monterer du stusstrinnene på lister, sparkler og maler. Og dermed er trappen ferdig!

Skru trappen sammen

Til trappen din trenger du altså bare en mengde med MDF-plater og noen trinn av eiketre. Sidene til trappen kalles vanger, og på disse skal det settes fast sideplater. Til dette kan du bruke trelim og skruer som har en størrelse på 4 x 40 mm. Oppå disse sideplatene legger du trinnene. Disse limes i enden og skrus fast utenfra med 5 x 80 mm skrue i begge ender. Stusstrinnene og listene som hører til skrur du fast med skruer som har en størrelse på 4 x 40 mm. Når hele trappen er på plass skal du grunne vanger, sideplater og stusstrinn samt sparkle alle ujevnheter så alle overflater blir fine og glatte.

Slip deretter med sandpapir og avslutt det hele med to strøk akrylmaling. Det som gjenstår nå er å slipe trinnene og sette dem inn med hvitpigmentert olje eller eventuelt lakke dem.

Gjør trappen din sklisikker

En trapp kan forårsake mange ulykker for både liten og stor. Heldigvis skal det ikke så mye til for å gjøre trappen til et tryggere sted. Det finnes til og med mange metoder å velge blant, så du er garantert å finne minst en som passer hjemme hos deg.

Legg teppe i trappen. Dette gir mykere steg og vil også virke lydisolerende. Du kan bruke halvmåneformede, løse tepper som limes direkte på hvert trinn. Du kan feste en løper med stenger. Da vil deler av trappen fremdeles være synlig. Du kan også velge heldekkende teppe, noe som gjør vandring i trappen til en trygg og behagelig opplevelse.

Ønsker du usynlig sklisikring, kan du bruke sklisikringspulver som du blander ut i lakken eller malingen før du maler trinnene. En annen mulighet er å bruke en såkalt trappenese. Dette er en list som du kan montere ytterst på trinnet, slik at man ikke sklir på kanten. Du kan velge mellom trappeneser i blant annet stål, plast, messing og treverk. Alle variantene kan festes med lim eller skruer.

Sklihemmende teip er et annet middel mot glatte trapper. Teipen har en ru overflate og finnes i flere bredder. Den kommer også i en transparent variant, perfekt for deg som vil at teipen skal være så diskre som mulig. Denne teipen egner seg også til bruk på utetrapper.