Å legge parkett er noe du fint kan gjøre selv, spesielt fordi de fleste parkettgulv kommer med såkalt klikkpatent. Dermed blir monteringen av gulvet veldig enkelt. Her følger en liten guide som kan være til hjelp når du skal montere gulvet ditt selv.

Før gulvet legges

Det første du må sørge for er kontroll over luftfuktigheten, den bør ligge et sted mellom 30 og 60 %. Videre er det viktig er ferdig med arbeid som involverer vann, som støp og maling, før du begynner med parketten.

Inneklimaet bør ha en temperatur på mellom 18 og 23 grader. Da har du perfekte forhold for jobben som ligger foran deg. To til tre dager før du skal begynne, tar du pakkene med parkett med deg inn. La de stå uåpnet i pakken slik at de kan akklimatisere seg. Ikke ta parketten ut av emballasjen før du er klar til å starte monteringen.

Undergulvet

Undergulvet må sjekkes for ujevnheter. Toleransen er 2 til 3 mm per 2 meter. Er det skjevere enn dette må du avrette gulvet ellers vil det oppstå knirk i parketten. Og knirk i parketten vil irritere deg hver eneste gang du eller noen andre går på den! Underlaget til parketten skal være fast. Du kan dermed ikke montere oppå gamle tepper og disse må således fjernes.

Når det gjelder hvilket underlag du skal velge må du tenke over at jobben til underlaget er å sørge for at det ikke oppstår gnisninger mellom parketten og undergulvet. Dersom undergulvet er av betong, må du ha fuktsperre i tillegg til underlag.

Montering av parkett

Før du starter monteringen av parketten, bør du legge en liten plan for hvordan den skal monteres. Her bør du tenke over to ting. Det ene er at sollyset bør følge retningen på plankene og plankene igjen bør følge lengderetningen til rommet det skal legges i. Dersom du må velge, så bør du prioritere at parketten følger rommets lengderetning.

Når du begynner å legge parketten, så sjekk hvert bord før du legger det. Dersom det har visuelle feil eller tydelige mangler, bør du legge dette til side. Det skal være avstand mellom parkett og gulv til alle sider. En huskeregel her er at det bør være minst 1,5 mm avstand per breddemeter, dette vil sørge for at parketten kan bevege seg. Parketten skal heller ikke settes fast eller låses uten tunge gjenstander som garderobeskap, trapp etc. Overlappen på de korte skjøtene i gulvet bør være på ikke mindre enn 20 cm.

Les alltid bruksanvisningen som følger med fra produsenten av det parkettgulvet du har valgt. Det er gjerne flere forhold det er verdt å tenke på, som avhenger av nettopp hvilket gulv du har valg fra hvilken produsent. Denne guiden fra oss er bare ment som en pekepinn til viktige ting å huske på, men det er ikke en komplett veiledning til hvordan du skal legge akkurat den parketten du har valgt.

Tar du deg tid, leser veiledning og bruksanvisning, er det ingen tvil om at du kan legge et vakkert gulv som du vil ha glede av i mange år fremover. Et vakkert gulv er som et smykke og det vil endre hele rommets karakter og utseende.