Spiraltrapper er ideelle trapper både til innen- og utendørs bruk. De er ofte brukt som rømningsveier, de brukes mye i industrielle bygg og lagerlokaler samt siloanlegg, vanntårn og lignende. De er også populære i private bygg da de ofte nærmest smelter sammen med miljøet og blir en naturlig del av fasaden eller interiøret. Uansett høyden på trappen, krever de svært liten grunnflate, de kan svinge til både høyre og venstre, og hver sving trenger ikke en gang ha samme antall trappetrinn.

En spiraltrapp krever vanligvis ingen bærende konstruksjoner og de kan gjøres veldig høye. Det eneste de trenger da, er å ha stagning mot en vegg eller ha et støttebein på utsiden.

Sikkerhet

Fordelen med en spiraltrapp, uansett hvor man bruker den, er at dersom du faller så vil rekkverket bremse fallet og det er lett å få tak i noe som kan støtte deg opp. Dette gjør også spiraltrappen veldig egnet til barnefamilier. Spiraltrapper er likeledes veldig velegnet som rømningsvei, fordi de både er behagelige og trygge å gå i. Man kan til og med foreta rømning med båre.

Montering av spiraltrapp

En spiraltrapp er enkel å montere. Du trenger bare drill, skiftenøkkel / fastnøkkel og en unbrakonøkkel. Dermed slipper du å bekymre deg om komplisert sveising, eller andre vanskelige ting, alle delene til spiraltrappen er lette å håndtere og skrus, som sagt, enkelt sammen. Kjøper du ferdig moduler, vil det alltid følge med en bruksanvisning. Ved større trapper, bør man dog få hjelp av profesjonelle slik at de monteres på riktig vis.

Det finnes flere ulike rekkverk å velge mellom, slik at du kan tilpasse dette valget til hvor spiraltrappen skal brukes og om den skal være inne eller ute. Det finnes også barnesikkert rekkverk, som gir en åpning på maksimalt 100 mm. Håndlederen er oftest et rør i rustfritt stål. Selve trappetrinnene kommer gjerne som gitterrist eller tåreplatetrinn. De kan også lages i tre og dersom du ønsker en rå industristil, kan du til og med få en spiraltrapp med trappetrinn i betong.

En spiraltrapp kan festes til en plattform eller til en balkong. De kommer med et avstigningsrepos og, dersom det trengs kan man også få et hvilerepos.

Hvorfor velge spiraltrapp

Du lurer kanskje på hvorfor du skal velge en spiraltrapp? De fleste som velger denne formen for trapp gjør det fordi de ønsker et lett og elegant uttrykk. En spiraltrapp er lite dominerende og blir nesten som et møbel. Har du liten plass, men trenger en lang trapp, er det definitivt lurt å velge en spiraltrapp. Den krever nemlig det samme grunnarealet uansett hvilken høyde den skal ha. Dette gjør i tillegg denne trappeformen svært velegnet i rom med liten plass.

Det er viktig å velge riktig trapp og en som passer til formålet og til resten av interiøret eller eksteriøret. Velger du en spiraltrapp i moduler, vil den i tillegg være enkel å sette sammen selv. En trapp kan definitivt gjøre mer enn å bare hjelpe folk fra en etasje til en annen. Den kan være et skikkelig kunstverk som tar innredningen din et steg videre.