Enten du skal legge parkett eller laminat så er det viktig at underlaget er plant. Det finnes flere klasser som beskriver planhet, og for parkett skal underlaget som et minimum tilfredsstille klasse PB. Det vil si at maksimal høydeforskjell skal være tre mm. Følges dette vil parketten få støtte hele veien og du unngår svikt i gulvet.

Opp undergulvet skal det legges et underlag og her skal vi gi deg litt mer informasjon om hva du bør tenke på i den forbindelse.

Sperre mot fukt

Dersom du trenger sperre mot fukt er det viktig å velge korrekt underlag. Det må nemlig ikke komme fukt til parketten fra undergulvet. Du skal alltid bruke fuktsperre dersom du legger gulv på betong eller har gulvkonstruksjoner mot bakken. Du trenger også fuktsperre dersom du har varme i gulvet. Fuktsperren bør være på 0,2 mm.

For at fuktsperren skal fungere som den skal, må alle skjøter teipes. Fuktsperren må også legges med minst 20 cm overlapping. Trekk plasten opp langs veggen og klem den bak fotlisten. Om du synes dette blir for komplisert, kan du kjøpe underlag som har fuktsperren integrert.

Gulv med varme

Dersom du har varme i gulvet eller skal legge gulv i en kald kjeller, må du tenke på underlag i kombinasjon med eventuell isoleringsevne. Dersom du har gulv med varme vil du helst at varmen enkelt skal komme opp i rommet og varme deg og dine. Da må du velge underlag som har lav varmemotstand. Skal du derimot legge gulv i den kalde kjelleren, trenger du et underlag med høy varmemotstand, som hindrer kulden i å komme opp gjennom gulvet.

Det finnes også andre ting å ta hensyn til, som demping av trynnlyd og reduksjon av lyd som går gjennom konstruksjonen og ned til rommet under. Du må også sjekke hvilken belastning underlaget du har valgt tåler, spesielt gjelder dette om du velger et tykkere underlag enn vanlig. Passer du ikke på her kan du oppleve at selve gulvet synker, slik at det blir en glippe mellom selve gulvet og forlisten.

Ulike underlag

Ullpapp er veldig stabilt og gir liten svikt. Det finnes i to tykkelser, 1 mm og 2 mm. Parkettunderlag er en annen form for underlag. Disse er 2 mm tykke, de er mykere enn ullpapp og gir derfor økt komfort. Mykheten gjør at det kan bli mer bevegelse i gulvet når du går på det. Ikke velg underlaget som er 3 mm tykt, da dette kan gi lyd i parketten.

Be om hjelp

Det er fullt mulig å legge et vakkert parkettgulv på egen hånd, men det kan være mye å tenke på og mange vurderinger å ta. Det kan derfor være lurt å spørre ekspertene dersom du er usikker på hva som er best på akkurat ditt gulv. De fleste som selger parkett og tilbehør er i stand til å komme med individuelle råd. Får du jobben gjort riktig med en gang, kan du glede deg over et vakkert gulv med alle de funksjonene det skal ha og du slipper å måtte gjøre jobben om igjen om et år eller to fordi underlaget du valgte først var feil eller ikke ble korrekt lagt.