-stav parkett. Disse to parkettvariantene er bygd opp på samme måte. Begge har nemlig ett toppsjikt, ett midtsjikt og ett bunnsjikt. Alle parketter er konstruert på denne måten for at den skal være så stabil som mulig. Du lurer da sikkert på hva som egentlig er forskjellen og her skal vi derfor fortelle deg mer om 1-stav parkett.

Det visuelle

Det det aller først handler om er hvordan parketten ser ut, altså den delen som du vil se samt gå på, nemlig toppsjiktet.

1-stav parkett er ganske enkelt en bred stav, noe som gjør at parketten ser ut som et eksklusivt plankegulv. Staven er bred og lang og dermed vil en større del av trestammen være synlig. For deg som elsker tre og treets utseende, vil dermed 1-stav parkett være et utmerket valg. Bredden på denne staven er mellom 140-240 mm og lengden er mellom 1800-2400 mm. Det vil si at den har samme størrelse som et plankebord.

1-stav med v-fas

Har du 1-stav parkett er det populært å fremheve hvert enkelt plankebord med en såkalt v-fas. Det vil nemlig gi ett enda tydeligere plankeutseende. V-fas gjør at parkettgulv får utseende som et massivt gulv i heltre, noe som gjør det hele enda mer eksklusivt.

V-fas er en liten skrå kant som befinner seg enten på den lange eller korte siden av hvert enkelt parkettbord. Jobben er å fremheve skjøtene. Hos noen parkettgulv finnes v-fas bare på langsiden og hos andre er de å finne både på kort- og langsiden. V-fasen kommer i ulike størrelser. Noen er såkalt mikrofas og er bare 0,02-0,3 mm dype, mens andre er 2-3 mm dype.

Parkettens utseende

Som allerede nevnt sørger v-fas for at parkettens plankeuttrykk blir mer fremtredende. Dette er fordi hver enkelt planke kommer klart og tydelig frem. De ekstra dype v-fas er ofte å finne i parkett med børstet eller håndskrapet overflate. Her er det også ofte v-fas på både kort- og langsidene.

Dersom v-fasen kun er i den lange siden av parketten gir dette gulvet et flott lengdeuttrykk. Det vil nemlig se ut som om det bare er en lang planke i stedet for mange. Det er ingen tvil om at de fine og rene linjene som 1-stav parkett får med v-fas er veldig populære blant folk og at dette stilrene uttrykket er ettertraktet.

De ulike treslag

Et parkettgulv består av tre lag, slik vi allerede har vært inne på. Det øverste laget er det du går på. Dersom dette består av eik, så har du eikeparkett. Parkett av eik er den mest solgte parketten her til lands, fordi eik er et slitesterkt treverk og dermed egner det seg godt i et gulv. Ask er også et populært valg og denne tresorten er enda mer slitesterk enn eik.

Furugulv er også veldig populært da dette gir en lun og behagelig overflate. Denne tresorten er dog ganske myk og dermed skal det lite til før du får hakk eller ripe i parketten eller tregulvet.

Hvilken lakk du velger vil også ha noe å si for hvor slitesterkt gulvet ditt vil være.