En utetrapp kan lages i mange materialer. Du kan velge mellom alt fra betong og stein til moderne materialer som stål og tre. Du kan lage en trapp med bare et par trinn eller en som strekker seg over en hel etasje eller mer.

Ulike utetrapper

Har du en sliten trapp i tre kan du bytte ut treverket med betong. Det vil gi en slitesterk og svært moderne trapp, som det er lett å vedlikeholde. Denne varianten er spesielt velegnet dersom du har en liten trapp med få trinn.

Har du hus i flere etasjer med en balkong eller veranda på toppen, kan du ha behov for en trapp som leder den, eller opp til denne. Da kan en lett og luftig spiraltrapp i galvanisert stål gjøre susen. Disse er plassbesparende og glir lett inn i miljøet. Galvanisert stål har veldig lang holdbarhet, noe som redusere behovet for vedlikehold i vesentlig grad. I tillegg kommer de med rekkverk som er barnesikre og sklisikre trinn.

Skifer er et populært valg, og da spesielt den tidløse og vakre norske skiferen. Skifer kommer i mange ulike størrelser og farger, og kan kombineres på mange måter. Skifer gjør seg svært godt til en trapp utendørs.

Det er også mulig å lage trapp i massiv granitt og et annet alternativ er fliser. Fliser er mye brukt på trapper i forbindelse med terrasser, spesielt om man vil ha varmekabler under.

Lag utetrappen selv

Du kan helt fint lage en enkel utetrapp helt selv. For å lage vangene legger du tre bjelkebiter oppå hverandre. Bruk terrassebord som trappetrinn og forbind vangene med disse. Dermed har du i all enkelhet en trapp.

En annen enkel form for trapp, for deg som virkelig ikke vil bruke verktøy, er trapper der du bruker oppstablede paller eller lecablokker som fundament og legger løse planker over. Dette er gjerne de trappene vi bruker som midlertidige løsninger der vi mangler ett trappetrinn eller to, men noen ganger blir de av mer langvarig art. Enkelte steder i hagen kan slike trapper være både sjarmerende og gi den rustikke sjarmen du ønsker deg.

Viktig å huske

Det er viktig at utetrappen har mulighet for å bevege seg i forhold til telehiv. Dette gjelder spesielt om du har en trapp som ikke er fundamentert frostfritt. Vangene kan festes til terrassen med kroker eller lignende og på bakken kan trappen ligge oppå noen heller eller et fundament du har laget av betong. Dersom det er fare for at grunnen beveger seg, kan underlaget være av trykkfast isolasjon.

Lager du en lang trapp i terrenget i hagen din, bør du huske på å støtte den opp midtveis, så den ikke får gangsvikt.

Det er definitivt fullt mulig å lage trapp selv, men man bør ha litt peiling og få litt god hjelp. Det er mye som skal stemme for å få en perfekt trapp som varer i mange år. Det skal måles og festes riktig, og underlaget skal passe terreng og trapp. Når alt dette stemmer får du vakre trapper som lager vakre og estetiske variasjoner i uterommet ditt. Og selv om en trapp noen ganger er helt nødvendig, så skader det ikke at den er vakker og så vedlikeholdsfri som mulig.