Tre er et fantastisk materiale å lage trapper i. Alle de ulike tresortene har sin egen farge og struktur, noe som bringer liv til trappen og sørger for at ingen trapper er like.

De ulike tresortene

Ask er en tresortene med gode tekniske egenskaper. Denne tresorten brukes ofte i gulv og trapper fordi den er svært dekorativ. Eik er et sterkt treslag med god slitestyrke og derfor er den et populært valg i både trapper og gulv. Bjørk er også et treslag med gode tekniske egenskaper. Den egner seg spesielt godt i trapp da den har et vakkert og variert utseende. Overflaten gir trinn det er veldig behagelig å gå på.

Bøk er et svært sterkt treslag, som har en vakker rødhvit til brunhvit farge. Mahogny er et annet treslag som gir svært vakre trapper. Treverket går i alle sjatteringer av rødbrunt, noe som gir en vakker glød til trappen.

I tillegg til å velge mellom tresorter, kan du også velge mange varianter av overflatebehandling. Du kan velge mellom malt, lakkert, oljet eller ubehandlet.

Tradisjonelle tretrapper

Før i tiden ble veldig mange trapper laget i furu. Disse trappene finnes fremdeles, men nå lages det også trapper i mange andre tresorter. Furu er et mykt materiale og har dermed mye lettere for å få slitasjeskader, som riper og sprekker, enn trapper laget av mer hardføre tresorter som eik. Furu var svært populært for noen tiår tilbake. Deretter var det mange som malte trappene sine, for å fjerne furuen og skape en trapp som gikk mer i ett med de fargene som ellers ble bruk i interiøret. Nå er ikke bare furuen tilbake, men også vakre trapper i tre. Det finnes heldigvis mange sorter å velge mellom, som gir deg mulighet til å få akkurat det fargespillet og estetiske uttrykket du ønsker.

Mye å velge mellom

En tretrapp kommer i mange utførelser. Du får både rette trapper, smale trapper, trapper som svinger og trapper der andre materialer enn tre brukes i for eksempel rekkverket. Du kan få trapper som er spesiallaget til deg og ditt rom, du kan kjøpe ferdige trapper og du kan snekre trappen din selv. Alt er mulig når du velger en trapp i tre.

Oppusning av trapp

Har du en gammel, sliten tretrapp er det fullt mulig å pusse opp denne. Du kan fjerne det gamle rekkverket og sette på et nytt i for eksempel hardplast eller glass, for å skape mer luft og rom eller du kan fornye hele trappen med maling. Ønsker du å gjøre det sistnevnte, er det viktig at du først bruker tid på å skrape og slipe ned trappen. Deretter må den vaskes, sparkles og slipes på nytt. Sørg for at alt støv er fjernet før du legger første strøk med maling, ellers vil det hele se kornete ut. Etter at det første strøket har tørket, kan du gå over med akrylfuging dersom du ser at det fremdeles finnes noen sprekker etc. Deretter tar du det siste strøket med maling.

Dersom du vil male både trapp og rekkverk, kan det være lurt å gjøre hele jobben med sliping og sparkling på både trapp og gelender samtidig. Deretter er det oftest lettest å male gelenderet først, og så begi seg på selve trappen når gelenderet er ferdig.